De cele mai multe ori, când facem referire la fidelitate, ne duce cu gândul automat la: să nu îți înșeli partenerul/partenera cu o altă persoană. Parțial este corect, doar că în realitate este un pic mai mult de atât. Fidelitatea este sinonimă cu devotamentul, respectiv cu loialitatea. Acest lucru implică deschidere, transparență și mai ales o comunicare deschisă.
Să ne gândim la doi parteneri de afaceri, la doi asociați. Aceștia ridică un business împreună, îl conduc cum știu ei mai bine. Când au început business-ul, amândoi au stabilit anumiți termeni. Acei anumiți termeni au fost în beneficiul fiecăruia în parte, dar în interesul ambilor. Pe măsură ce business-ul a evoluat, mai mulți factori au trebuit să fie luați în considerare. Poate mai au nevoie de un asociat sau poate au nevoie de mai mulți asociati. Însă fiind parteneri inițiali în acest business, amândoi trebuie să fie complet de acord când se modifică termenii.
Dacă facem comparație între o relație și între un parteneriat, asemănările sunt foarte mari. Când intrăm într-o relație, o facem pentru beneficiul personal și ne menține interesul comun. Fiecare om are anumite calități și anumite defecte, pe care alegem să le împărtășim cu persoana de lângă noi. În relațiile în care există transparență totală și oamenii sunt deschiși unii către ceilalți, aceștia pot să discute deschis despre orice, fără să le fie teamă că o să fie judecați pentru ce spun. În momentul în care nu poți să faci acest lucru și ești judecat pentru ce spui, începi să te ascunzi de persoana de lângă tine și trebuie să fii atent la ce spui. Când începi să te ascunzi, începi să nu mai fii tu, să nu te mai simți bine în pielea ta, începi să ascunzi lucruri. În momentul în care te obișnuiești să te ascunzi, deja înșelatul partenerului este doar o chestiune de oportunitate.
Ce înseamnă fidelitatea? Deschidere, transparență, comunicare și încredere.