A fost vreun job pe care ai vrut să-l ocupi dar l-ai refuzat pentru că părea un pic prea complicat? A fost vreo afacere pe care ai vrut să o începi, dar ți s-a părut cam complicat? Ai regrete pentru că nu ai făcut anumite lucruri din cauza că păreau complicate? Motivul principal este zona de confort.
Zona de confort, probabil cea mai periculoasă zonă în evoluția individuală. Sunt câteva motive pentru care această zonă este periculoasă:
- Pune în “hibernare”, scoate din uz, calitatea omului numită “adaptabilitate”, o calitate ce ne dă posibilitatea să ne adaptăm mult mai ușor la absolut orice problemă nouă de care ne lovims.
- Ne transformă în sclavii obiceiurilor – nu e rău să ai anumite obiceiuri atât timp cât păstrezi o balanță între obiceiuri și “ceva nou”
- Ne blochează în a mai învăța ceva nou – avem impresia că le știm pe toate și nu permitem să intre nicio informație nouă, care ne-ar putea afecta zona noastră de confort.
Lista ar putea să continue, dar concluzia este aceeași, zona de confort nu ne favorizează chiar dacă aparent ne protejează. Dar oare e protecție sau doar absența oportunității unui pericol? Partea bună este că reușim să ne dăm seama că suntem într-o zonă de confort, de obicei acest lucru este foarte greu de identificat. Cum ieșim din această zonă? În general, sunt două modalități de a ieși:
I) Din interior:
- Conștientizăm unde suntem și ce facem.
- În prima fază, planificăm să rupem rutina adăugând ceva nou în programul nostru săptămânal.
- Facem lucruri din ce în ce mai îndrăznețe, dar pas cu pas. Mai ales dacă venim după o perioadă de rutină foarte lungă, dacă nu creștem adrenalina treptat, corpul și mintea noastră nu au timp să se adapteze și s-ar putea să facem greșeli. Trebuie să scoatem calitatea de adaptabilitate din hibernare.
- Înlocuim planificarea (din punctul B) cu “acțiuni” inopinate. Când auzim o idee un pic mai diferită, care ne-ar plăcea, dar pare complicată, mai întâi spunem “da” și apoi vedem cum ajungem să o facem.
- Cel mai important este să avem un echilibru între acțiunile repetitive și acțiunile noi.
II) Din exterior:
De obicei, modalitatea aceasta este mai neplăcută. Uneori se întâmplă să vină o persoană care te scoate din zona ta de confort, însă, de cele mai multe ori, factorul extern înseamnă o schimbare bruscă în viață: probleme de sănătate sau pierzi relația, pierzi job-ul, etc. Practic, unul dintre pilonii zonei tale de confort dispare. Când se întâmplă acest fenomen, ai două variante:
- Te ridici în picioare, devii mai puternic ca niciodată și începi să faci lucruri pe care nu te-ai fi văzut vreodată făcând. Practic, acea monotonie dispare.
- Stai culcat și te tarăști pe coate fiind ancorat în acel eveniment.
Putem spune că și în cazul în care schimbarea vine din exterior, adaptabilitatea este alimentată tot din interior.
Personal, pe plan profesional, am realizat cele mai multe lucruri, atât când am fost scos din zona de confort, cât și când am ieșit singur din ea.
Este normal să îți fie frică de ceva nou când ești în zona de comfort, dar nu uita, definiția curajului nu înseamnă absența fricii, ci puterea de a depăși frica atunci când este prezentă. În concluzie, curaj, dă-i înainte, dar amintește-ți să o faci în limitele legale și morale.