Depinde foarte mult cum este făcută acea “rană” emoțională și câte “zone” din subconștient sunt afectate. O să abordez câteva dintre ele, majoritatea fiind foarte bine înfipte în subconștient:
- Când simți că nu mai contezi – faptul că faci o diferență și contezi pentru cineva, te faci să te simți bine.
- Când te simți mâhnit sau nefericit – un zâmbet sau un mulțumesc din suflet pot să fie o răsplată mult mai mare decât una materială. Totodată, dacă nu reușești să-ți găsești zâmbetul, te hrănești cu fericirea altora până o găsești pe a ta.
- Când te simți fără scop – acțiunile de într-ajutorare îți oferă un scop temporar care te ajută să mergi înainte până reușești să te regăsești pe tine.
- Să-ți eliberezi conștiința – o conștiință încărcată se va simți eliberată în momentul în care faci fapte bune, mai “speli din păcate”. Este totodată unul dintre motivele principale pentru care mulți cerșetori o duc foarte bine, în special în perioada sărbătorilor, când oamenii devin cei mai “dăruiți”. Când aruncă bani la cerșetori, majoritatea oamenilor se gândesc: “fac o faptă bună, îl ajut pe amărâtul acela” – mulți o și spun “mai spăl din păcate”. În subconștient, te eliberezi. În realitate, oamenii care au nevoie de ajutor, nu cerșesc bani, ci o oportunitate.
Pornind de la principiul, pe care l-am detaliat în articolul: “De ce oamenii sunt răi?” – tot ce îți dă o stare de bine, este o formă de egoism, pozitiv sau negativ.
În concluzie, altruismul este tot o formă de egoism pozitiv, doar că răsplata faptelor tale este hrana pentru suflet, exact ce ai nevoie când ești în proces de vindecare emoțională.
Category: Dileme