Pentru a înțelege acest lucru trebuie să înțelegem mai întâi răspunsurile la câteva întrebări:
Ce sunt oamenii?
Oamenii sunt ființe evoluate, care și-au depășit condiția de “animale instinctive” prin alinierea la sistemul de valori al societății în care au fost crescuți. De obicei, acest sistem de valori este învățat de la părinți, mai târziu de la dascăli și transmis mai departe către copii.
Ce sunt animalele instinctive?
Animalele instinctive sunt animalele care se bazează foarte mult pe instinctele principale. Toată existența lor se învârte în jurul acestor instincte.
În principiu există două instincte primare, principale:
- Primul instinct este cel de supraviețuire – cu acesta ne naștem, acesta stă la baza a tot ce facem, respirăm, mâncăm, etc
- Al doilea instinct este cel de înmulțire, cel de perpetuarea speciei – acesta se dezvoltă în noi mai târziu când corpul nostru ajunge la minimul de maturitate pentru reproducere.
O să discutăm puțin despre primul instinct, instinctul de supraviețuire. Dacă doi bebeluși au un singur biberon, aceștia nu-l vor împărți la jumătate. Fiecare va vrea acel biberon pentru el și-l vor lua unul de la altul. Motivul din spate este unul simplu de înțeles, foamea. Prin această senzație, corpul nostru ne anunță că trebuie să-l alimentăm, că trebuie să ne hranim. Foamea este una dintre cele mai grele și periculoase senzații totodată și printre cele mai “vizibil” legate de instinctul de supraviețuire.
Acest instinct este mai târziu combatut cu sistemul de valori. Dacă ai un sistem de valori bine definit, dar și echilibrat, este mult mai ușor ca să lucrezi cu instinctele primare dar și secundare. De exemplu, doi adulți cu un sistem de valori bine definit, dar și echilibrat, vor învăța să împartă o singură pâine, chiar dacă le va fi încă foame, vor ști că împărțind, o să supraviețuiască amândoi. Din sistemul de valori învățăm să suprascriem subconștientul, astfel încât vom dezvolta instincte secundare, acestea le câștigăm, le învățăm, le dezvoltăm și uneori pot fi mai puternice decât instinctele primare.
În jurul instinctelor, atât primare, cât și secundare, se dezvoltă toate sentimentele. Cele legate de instinctele primare sunt, de obicei, cele mai puternice. Atracția, iubirea, îndrăgostirea – care se leagă de instinctul de înmulțire, iar apoi cel mai puternic, dezvoltat la toată lumea, este egoismul.
Fără excepție, toți oamenii sunt egoiști. Nu te revolta când citești asta, liniștește-te și ai răbdare până la final, mie mi-a luat 3 săptămâni și două discuții în contradictoriu cu un prieten drag, ca să înțeleg la ce se referea când mi-a spus această frază, cum adică toți suntem egoiști?
Ce înseamnă egoismul?
Tot ceea ce ne face să ne simțim bine, ne dă o stare de bine, ne provoacă o plăcere. De ce? Pentru că e vorba de senzația de plăcere aplicată la propria persoană. Indiferent ce este la baza acestei plăceri:
- Faptul că “mă simt bine, îmi face plăcere” dacă ajut pe cineva
- “Mă simt bine” când ascult o melodie ce “îmi place”
- “Mă simt bine” când lumea mă venerează și mă invidiază
- “Mă simt bine” când am mulți bani
În comun, cuvintele cheie, “mă simt bine”, sunt doar o acțiune care provoacă plăcere la propria persoană. Acea acțiune este egoism 😊
De obicei, când auzim acest cuvânt, ne duce automat cu gândul la ceva greșit, ceva rău, însă concluzia la care am ajuns, respectiv separarea egoismului raportându-ne la dualitate, este următoarea:
Cel nociv pentru societate – egoism negativ
Cel benefic pentru societate – egoism pozitiv
Cel nociv pentru societate vine cu sentimente și acțiuni menite să hrănească plăcerea personală. Exemplu (lăcomie, dorința de afirmare nemeritată, indiferența la suferințele altora, chiar dacă eu sunt motivul din spatele suferinței, etc):
- Mă simt bine când ies în față, indiferent că îmi asum meritele altei persoane.
- Mă simt bine când îl depășesc pe unul în trafic, chiar dacă el trebuie să pună frâna.
- Mă simt bine când am cât mai mulți bani, indiferent cum îi obțin de la cei din jur: prin furt, păcălire, etc.
Cel benefic pentru societate, chiar dacă hrănesc plăcerea personală, îi impactează pe cei din jur într-un mod pozitiv. Exemplu (altruismul, intrajutorarea, spiritul de echipă):
- Mă simt bine când îi ajut pe toți colegii din echipă, ca să avem cea mai puternică echipă.
- Mă simt bine când îi ajut pe cei din jur pentru a avea o societate cât mai bună și mai frumoasă.
- Mă simt bine când împart o bucată de pâine cu o persoană nevoiașă, pentru că știu ce înseamnă foamea.
De ce este foarte important ca sistemul de valori să fie cât mai bine definit și echilibrat? Pentru că ajută la păstrarea acestui echilibru între deservirea societății, respectiv deservirea propriei persoane. Echilibrul este foarte important. Când acest sistem de valori nu este echilibrat, egoismul negativ începe să predomine, astfel încât societatea va avea o valoare mult prea joasă comparativ cu propria persoană.
De ce sunt oamenii răi?
Oamenii nu sunt răi, sunt doar insensibili la alte persoane, dezvoltând prea mult acel egoism negativ, alegând plăcerea lor indiferent de suferința cauzată altora.